Savjeti

Što kada vrijeme vani zahtijeva cjelodnevnu igru u kući?

Kada je vani vrijeme toliko loše, zahtijeva ostanak kod kuće i cjelodnevnu igru u zatvorenom prostoru, zabaviti svoje dijete izazovan je zadatak, pogotovo kada želite držati njegove oči podalje od ekrana!
Stoga vam donosimo nekoliko prijedloga aktivnosti koje vaša djeca mogu raditi tijekom tmurnih, kišnih dana ne bi li i takvi dani postali šareni i razigrani!

Nacrtaj svog najdražeg mekanog prijatelja
Crtanje je uvijek sjajna aktivnost za kišni dan, ali još je bolja kada tvoj mekani prijatelj postane tvoja muza! Jednostavna olovka i papir omogućuju djetetovoj mašti da slobodno trči po papiru. A boje u svim oblicima, pastele, flomasteri, vodene boje ili tempere mogu samo potaknuti i obogatiti veselo trčkanje, a zatim samim time i razvoj dječje mašte i kreativnosti. Možda će vaše dijete nacrtati cijelu priču u jednom crtežu, možda sebe i svog plišanca u avanturi na moru i možda još dodati pokoji kreativni dodatak tome.

Potraga za blagom
Potraga za blagom jednostavan je način da održite svoje dijete aktivnim i jako je zabavan! Sakrijte djetetove plišane prijatelje i gledajte kako njegovo uzbuđenje raste svaki put kada pronađe novog plišanca.
Potraga može biti i za drvenim dijelovima slagalice, pa osim što ih sve mora pronaći mora složiti i samu slagalicu. Isto tako može tragati za drvenim bojicama i nacrtati crtež po vlastitom ili dogovorenom izboru.
Dijete će biti u pokretu, zadovoljiti svoju potrebu za kretanjem i razvijati svoju motoriku.

Organizirajte čajanku
Klasična čajanka nikad ne zastarijeva! Pod vaše dnevne sobe pretvara se u živahni vanjski vrt, a voda postaje topla šalica čaja od umirujuće kamilice. Djeca mogu satima prisustvovati maštovitoj čajanki, razgovarati sa svojim lutkama i jesti male poslastice.
Time ćete potaknuti dječju maštu ali istovremeno i razvoj govora.
Ukoliko se i vi uključite u razgovor zasigurno vas čeka niz simpatičnih rečenica i maštovitih ideja koje će uljepšati i vaš kišni dan. To je ujedno i divna prilika za zajedničku igru, jačanje povezanosti kao i stvaranje lijepih uspomena.

Pročitajte slikovnicu
Ako je vaše dijete u dobi kada uči čitati, nema boljeg i zabavnijeg načina vježbanja od čitanja plišanim prijateljima. Postoje mnoge slikovnice napisane o istim životinjama kao što su dječji mekani prijatelji tako da vaše dijete može zamisliti svog najdražeg plišanca u glavnoj ulozi.
Ukoliko vaše dijete ne zna slova i ne zna čitati možete se zajedno sjesti, uzeti slikovnice i predložiti da samo ispriča priču prema ilustracijama. Tako ispričana priča će zasigurno biti još smiješnija, maštovitiji i zabavnija. Čak ju možete i zapisati.
Također možete uzeti slikovnice, udobno se smjestiti sa svojim djetetom na mirno mjesto u stanu i jednostavno mu pročitati odabrane slikovnice.
Sve su to izvrsni načini na koje ćete potaknuti razvoj dječjeg govora, maštu, kreativnost kao i ljubav prema knjizi.

Plesna zabava
Ples je još jedan sjajan način koji će potaknuti vaše dijete na aktivnost i izražavanje. Mekani prijatelji savršeni su plesni partneri jer zbog svojih funkcionalnih udova izgledaju tako živahno. Vaše dijete može smisliti ples za izvođenje ili naučiti svoje mekane prijatelje nekim novim pokretima. Mogućnosti su beskrajne uz glazbu i otvoreni prostor za igru.
Također umjesto mekanih prijatelja vi možete biti ti koji će se plešući dobro zabaviti sa svojim djetetom. Ukoliko ste poznavatelj mnogih plesnih koraka i stilova plesanja možete ih naučiti i svoje dijete i time dobiti novog, najdražeg plesnog partnera.

Izradite nove igračke
Budite kreativni i stvarajte nove igre i priče s predmetima koje imate po kući! Reciklirajte predmete poput kartona i novina, dopustite svom djetetu da ih ukrasi bojom i stvarajte nove igračke, lutke, kućice, letjelice, mala kazališta…što god izmaštate. Vaše dijete će se oduševiti i dugo vremena provesti zabavljajući se prvo u izrađivanju a kasnije i u samoj igri.

Igrajte se na kiši
Kišni dan ne znači nužno da ste zapeli unutra i da ne možete izaći iz kuće. Toplo se odjenite, navucite čizme za kišu, kabanicu, uzmite kišobran i izađite u vrt ili prošetajte do parka!
Time ćete dopustiti svom djetetu da istražuje i bude na svježem zraku čak i tog kišnoj dana.
Kada ste se tako dobro osigurali da vam kišica ne može ništa, opustite se i zabavite sa svojim djetetom skakanjem po lokvicama jer su skakanja po lokvicama oni lijepi,maleni trenuci svakog djetinjstva.