Savjeti

Zašto je igranje uloga važno za dijete?

Je li vaše dijete ikada uzelo telefon i pretvaralo se da razgovara s nekim ili tuljak od kuhinjskog papira i pretvaralo se da je to čarobni štapić?

Je li vam ikada palo na pamet da se zapitate što prolazi kroz njihove male umove?

Prednosti igranja uloga među djecom temeljne su u poboljšanju vještina potrebnih za zdravi razvoj.  Uz to što je zabavno, korištenje mašte u njihovoj igri poboljšava njihovu kreativnost i promiče bolji učinak u školi, a također im pomaže da razviju snažan pristup rješavanju problema u problemskim situacijama.

 

Postoji nekoliko vrsta igra uloga:

Profesije

Liječnici, policija, učitelji neke su od uloga koje potiču empatiju među djecom.

Mašta

Djeca su fascinirana superherojima i likovima kao što su jednorozi, dinosauri, princeze zbog njihovih super moći. Kada nose pelerine ili haljine za princezu, to im pomaže da prepoznaju dobro od lošeg, a istovremeno potiče hrabrost.

Stvarne životne situacije

Igranje situacija iz stvarnog života poput kuhanja ili izgradnje kućice omogućuje djeci da nauče o svom stvarnom okruženju, a to im pomaže da razviju fizičke percepcije i komunikacijske vještine.

Nakon utvrđivanja ovih važnih činjenica, jasno je da je igranje uloga učenje na prikriven i zabavan način.

A evo i razloga zašto je igranje uloga važno za vaše dijete:

Potiče kreativnost i maštu

Prema istraživanjima, djetetova sposobnost za kognitivnu fleksibilnost i kreativnost povezana je s igranjem uloga. Oni vježbaju svoj mozak i treniraju ga koristeći maštu u ranoj dobi. To nije važno samo u rješavanju problema, već i kasnije u životu. Tako dobra mašta pomoći će vam da uživate u dobroj knjizi, planirate ugodne stvari u životu ili jednostavno razumijete tuđe stajalište o različitim aspektima života.

Obogačuje vokabular i poboljšava komunikacijske vještine

Djeca obično vrlo brzo nauče nove riječi, spajaju ih s likom koji vole i stvara se potpuno novi vokabular. Igranje uloga nudi im priliku da isprobaju ove rječi. Upotrebom novih riječi stječu samopouzdanje u svojoj komunikaciji. Uče prenijeti poruku pažljivo birajući riječi. Kasnije nauče slušati. Prednosti ovih vještina vide se kada počnu učiti čitati i pisati.

Razvija socijalne i emocionalne vještine

Tijekom igranja uloga djeca se postavljaju u maštovito društveno okruženje u kojem moraju pronaći način interakcije s drugima. I uglavnom će djeca eksperimentirati s ulogom osobe kakvom bi željeli biti. To omogućuje djetetu da suosjeća s nekim drugim i stoga može razumjeti zašto ti ljudi ili likovi rade to što rade. Vaše dijete se može povezati sa svojim emocijama, kao i steći kontrolu nad svojim ponašanjem. Igranje uloga također pomaže vašem djetetu da nauči rješavati sukobe, na primjer dok se igra s drugima može se raspravljati tko će postati negativac, a tko superman, morati će zajedno razmišljati o potencijalnom rješenju, a ovako naučiti o timskom radu. Ove vještine su vrijedne i kasnije u životu.  Nadalje, igranje uloga istovremeno ublažava stres i ima umirujuće djelovanje na dijete.

Poboljšava tjelesni razvoj

Osim svih gore navedenih prednosti igranja uloga među djecom, puno daje i iz fizičke perspektive. Kad ih vidite kako trče uokolo kako bi spasili dan ili kako se penju na ljestve kako bi ugasili požar, ili čak samo bili na nogama kako bi slikali vaš portret, znajte da uključuju svoje motoričke vještine i koordinaciju ruke i oka.

Stoga, u svjetlu ovih saznanja, evo nekoliko savjeta kako potaknuti igranje uloga:

-Pronađite siguran prostor za igru ​​djece, bilo unutra ili vani i ispunite ih plišanim životinjama, kostimima i rekvizitima

-Ohrabrite ih tako što ćete i sami biti lik

-Čitajte im priče dječjim tonom, ostavljajući otvorena pitanja kako biste potaknuli njihovu kreativnost, vježbajte to posebno prije spavanja

-Pustite da oni uvijek preuzmu vodstvo i slijedite njihove upute.

Igranje uloga među djecom zabavan je način učenja i poboljšanja korisnih vještina u razvoju djeteta. Pomaže im da shvate svoju okolinu, a i za roditelje je izvrstan način da saznaju ponešto o mislima i razmišljanjima djeteta. Možete potaknuti igranje uloga među djecom pružajući im siguran prostor za igru. Možete ulagati u kostime i rekvizite , poneke možete pronaći i u Babyroom web shopu. Kreativnosti jednostavno nema ograničenja, samo se poigrajte.

Inspirirajte svoju djecu da rastu na sretan i zdrav način potičući igre uloga i pretvaranja. I ne zaboravite sudjelovati u igri s njima.