Savjeti

Slikovnica – putovnica za bezbroj pustolovina

U trenutku kada postanete roditelji sa svih strana vam stižu savijeti o odgoju,zdravlju,igri,prehrani….jedan od njih je svakako i onaj da čitate svojoj dječici priče. I taj je savijet vjerujte skroz u redu jer čitanje dijeci donosi mnoge dobrobiti.

Kako odgojiti čitatelja?

Ponovno se upoznajte s čitanjem
Ako ste dopustili da čitanje napusti vašu svakodnevicu, sada je vrijeme da ga vratite u nju. Napravite prostor i vrijeme za knjige koje čitate za sebe i knjige koje čitate sa svojim djetetom. Ako želite odgojiti čitatelja, budite čitatelji.

Knjige za bebe su neophodne
Možda mislite da vaša beba nije spremna za knjige,slikovnice dok nije barem pocela samostalno sjediti ili hodati, ali tome nije tako. Čak i novorođenčad ima koristi od iskustva slušanja priča (i ne mogu se požaliti na vaš ukus u knjigama). Zato iskoristite ovo razdoblje.
Evo i kako:

Čitajte naglas, svaki dan,bilo koju knjigu Novorođenčetu možete čitati zaista bilo što: kuharicu,roman, priručnik za roditelje,slikovnice,priče… sadržaj nije bitan. Naravno, dobro je početi čitati naglas dječje knjige koje će biti dio knjižnice vašeg djeteta,ali ne morate se ograničavati isključivo na njih.
Važan je zvuk vašeg glasa, dinamika teksta i same riječi. Istraživanja su pokazala da broj riječi kojima je dijete izloženo ima izravan utjecaj na razvoj jezika i pismenost,aliiiiiiiii…. jezik mora biti živ, osobno usmjeren prema djetetu. Uključivanje televizora, pa čak i audio knjige, se ne računa.

Koristite osjetila
Bebe kojima se čita uče da je čitanje zabavno i da može uključiti sva osjetila: osjećaj stranica, miris ljepila, vizualne slike ilustracija, zvuk roditeljskog glasa. Isprobajte i slikovnice s teksturom posebno su dobre za taktilno iskustvo vašeg djeteta.

Obračajte pažnju na svoju publiku
Uspostavite kontakt očima, ali ne tražite posebnu reakciju. Možda se čini da bebe ne slušaju, ali upijaju iskustvo. A obrasci, rutine i pažljive navike koje su sada postavljene trajat će cijeli život.

Neka vaša beba priča
Bebe mogu početi proizvoditi zvukove kao odgovor na vaše čitanje. Zato mnoge knjige za ovo doba sadrže životinjske zvukove – lakše ih je oponašati. Ako vaše dijete proizvodi zvuk, odgovorite. Možda vam to nema smisla, ali to je komunikacija.

Mala djeca
Čitanje je zaista poprilično važno za djetetov intelektualni, društveni i emocionalni razvoj. Kad čitate s malom djecom, oni izvlače iz toga i upijaju sve: vokabular i jezičnu strukturu, brojeve i matematičke pojmove, boje, oblike, životinje, suprotnosti, manire i sve vrste korisnih informacija o tome kako svijet funkcionira.
Štoviše, kada čitate naglas, vaše dijete povezuje knjige s poznatim, voljenim zvukom vašeg glasa i fizičkom blizinom koju zajedničko čitanje donosi. Time pomažete u izgradnji pozitivne veze i ljubavi prema knjigama koja će trajati cijeli život.

Imajte na umu:

Čitanje se događa tijekom dana
Noćno čitanje prije spavanja poznata je rutina za roditelje male djece, jer je ono jedan od boljih način da se vaše dijete prepuno energije opusti prije spavanja.
Pobrinite se da atmosfera bude umirujuća, bez žurbe i odaberite neku od brojnih slikovnica koje završavaju, strateški, mirnom scenom odlaska na spavanje (iako su zabavne i živahnije slikovnice o djeci koja izbjegavaju spavanje). Ali čitajte sa svojim djetetom i tijekom dana. Ponuda čitanja knjiga s malom djecom jedan je od najboljih načina, (ponekad se to može činiti kao jedini način),da ih natjerate da uspore i usredotoče se. Sjednite blizu i uživajte u ovim trenucima povezanosti dok je vani još svjetlo.

Predstavite svoj vlastiti ukus
Već dugo čitate i znate što vam se sviđa u knjigama za odrasle. Kao roditelj, imate priliku ponovno otkriti svoj ukus, u dječjim knjigama,slikovnicama. Dobra vijest je da najbolji autori i ilustratori dječjih knjiga nastoje zadovoljiti i svoju odraslu publiku.

Poštujte djetetove preferencije
Vaše dijete vas već iznenađuje neovisnim ukusima i mišljenjima. Baš kao što vaše dijete ne voli vašu juhu od povrča, možda neće voljeti ni vašu omiljenu priču ili slikovnicu koliko ju vi sami volite.Možda niste baš toliko uzbuđeni zbog jednoroga ili dinosaurusa koji govore, ali vaše dijete može biti. Potaknite djecu da izraze što im se sviđa u njihovim slikovnicama i knjigama te pronađite više istih s dotičnom tematikom.

Roditelj-dijete
Što više učinite čitanje obostranim zadovoljstvom, to će više biti povezano sa ugodom i nagradom vašem djetetu. Ako se vašem djetetu ne sviđa glas vašeg šašavog pasiča, nemojte ga koristiti. Jer imajte na umu da je vrijeme i za priču vašeg djeteta.
Pružite dijetetu mogučnost da okreće stranice kako bi ono kontroliralo tempo čitanja,a samim okretanjem stranica če ujedno razvijati i sposobnosti fine motorike.

U redu je prekidati čitanje
Nemojte se toliko zaokupljati vlastitim čitanjem da ignorirate djetetove komentare i upite. Prekidi pokazuju da je vaše dijete zainteresirano. Ako pri djetetovim zapitkivanjima zateknete sebe da govorite: “Samo da završim ovu stranicu”, zastanite i zamolite svoje dijete da ponovi pitanje. Ako vam se čini da djete nije zaokupljena riječima, pitajte što vidi na slikama. Pokažite na stvari i pozovite ih da imenuju, objasne,ispričaju ili prepričaju radnju koju prikazuje ilustracija.

Proširite svijet vašeg mališana
Ponekad se čini da su mališani “zapeli” za određenu knjigu sa kojom vi niste baš zadovoljni. Nemojte im uskratiti knjige koje im se sviđaju, ali pokušajte ih aktivno usmjeriti i prema drugim knjigama. Najvažnije, nemojte se bojati izložiti malu djecu različitim temama. Sve se teme( čak i geologija, povijest,umjetnost i život u različitim kulturama ) mogu rastaviti na male dijelove i kreirati sjajne slikovnice i knjige za djecu.
U određenoj dobi djeca mogu početi težiti isključivo pričama u kojima se pojavljuje protagonist njihova vlastitog spola. To ne vrijedi za malu djecu. Iskoristite ovo vrijeme da ih izložite uravnoteženom izboru likova.

Birajte različite slikovnice i knjige
Sva bi se djeca trebala pronaći u ponekim slikovnicama pa potražite knjige u kojima se nalaze djeca koja su zbog odredene specifičnosti slična vašoj. Sva djeca bi se trebala isto tako susresti i s knjigama koje predstavljaju raznolikost kulturnih tradicija i obiteljskih struktura. Izlaganje djece različitostima u knjigama pripremit će ih za život u raznolikom svijetu.

Za odgoj malog,velikog čitatelja važno je da imate na umu najbitniju stvar,ona je da razvoj ljubavi prema slikovnicama,knjigama i samom čitanju ,kod vašeg dijeteta, započinje upravo s vama.Ako želite da vaše dijete bude uzbuđeno zbog čitanja nove slikovnice trebali biste biti i vi.
Budite primjer ljubavi prema knjizi i čitanju.

U Babyroom webshopu možete pronaći interaktivne slikovnice branda Lilliputiens koje potiču razvoj osjetila,motorike i motoričkih vještina.
Nadamo se da čete pronaći neku koja će zadovoljiti interes vašeg malog ljubitelja slikovnica.