Savjeti

Zašto djeca bacaju stvari

Kako bebice rastu, tako rastu i njihove motoričke sposobnosti. Međutim, akcije poput bacanja stvari ili udaranja ljudi roditeljima mogu biti neshvatljive. Činjenica je da razvojna prekretnica kada djeca počinju bacati stvari ima manje veze s problemima u ponašanju, a više s nemogućnošću izražavanja vlastitih osjećaja. Koliko god ovo moglo biti frustrirajuće i naizgled alarmantno, dobra vijest je da nema razloga za brigu.

Bacanje stvari može biti jedan od načina izražavanja djeteta. Samo zato što je vaše dijete počelo komunicirati s vama, ne znači da je vješto u izražavanju svojih osjećaja riječima. Brojne su emocije kroz koje prolazi, ali ih nije u stanju izraziti. One mogu biti bilo što, od osjećaja umora,gladi,ljutnje,sreće. Razlog bacanja stvari može biti i istraživanje.

Kako vaše dijete raste, tako raste i njegova znatiželja prema okolini. Jednom kad nauči bacati stvari,dijete postaje vrlo znatiželjano i zanima ga što se događa kad se nešto baci. Isto vrijedi i za udaranje.Budući da djeca uče ponavljanjem i eksperimentiranjem, ono počinje slijediti ovaj obrazac ponašanja. Također djeca mogu bacati stvari i samo zato što ih to zabavlja. Jednom kad nauči bacati stvari,dijete uživa ​​gledajući ih kako se odbijaju od poda ili prskaju po zidovima. Pažnja koju dobiva mogla bi biti razlog zašto to čini češće.

Kao roditelj, lako je zaboraviti da je vaše dijete još uvijek beba i ne može pravilno izraziti osjećaje ali pokušajte imati što više strpljenja i razumijevanja jer vam mogu olakšati suočavanje s takvim ponašanjem.

Budite i primjer pristojnog i lijepog ponašanja jer postoji vjerojatnost da dijete samo ponavlja ono što vidi. Postavljanjem pravog primjera ponašanja pomoći ćete vašem djetetu da postupno oponaša i stekne željeni obrazac ponašanja.

Važno je da djetetu objasnite da je bacanje i udaranje loše ponašanje i postavite granice. Istaknite da je neke stvari na primjer mekane loptice u redu baciti, a neke stvari poput posuđa nije. Svakako navedite i gdje je u redu bacati stvari. Na primjer, frizbi je u redu bacati vani, ali ne i u kući. Kad vaše dijete baci ili se spremi baciti predmet koji je zabranjen, oduzmite mu ga i objasnite zašto to činite i zašto bi bacanje dotičnog predmeta bilo pogrešno.

Dobra vijest je da će djetetovi impulsi za bacanje s vremenom proći, kad otkrije druge nove načine manipulacije predmetima. Zato odaberite vrijeme kada je vaše dijete dobro raspoloženo, kako biste imali njegovu potpunu pažnju, i naučite ga konstruktivnim načinima izražavanja i istraživanja.