Savjeti

Dobrobiti igranja plastelinom

Svi znamo da je igranje plastelinom izrazito zabavno djeci, ali osim što pravi nered, za što je stvarno dobar?
Upotrebljavanje plastelina za igru korisno je jer utječe na dječji razvoj na toliko načina.
Izdvojili smo nekoliko nevjerojatnih dobrobiti igre sa njime i podjelili ih na područja razvoja na koja utječe.

Razvoj fine motorike

Struktura plastelina čini ga zabavnim za igru i istraživanje ali manipulirajući njime razvija se snaga u svim sitnim mišićima i tetivama ruke, čineći ih spremnima za kontrolu olovke i škara. Plastelin djeca mogu gnječiti, stisnuti, kotrljati, izravnati, sjeckati, rezati, zabijati, probijati, bockati i sjeckati a svaka od ovih različitih radnji pomaže razvoju fine motorike na drugačiji način, razvoju koordinaciju ruka-oko i općoj koncentracij.

Mašta i kreativnost

Čim uvedete dodatne predmete u igru plastelinom ono postaje savršen medij za brojne vrste maštovite igre i može predstavljati toliko stvari u očima djeteta.

Sposobnost umirivanja i razvoj osjetila

Igre i manipuliranja plastelinom izvrsni su za ublažavanje stresa i umirivanje. U plastelin možete dodati i neka eterična ulja koja također djeluju umirujuće ali i razvijaju osjetilo mirisa.Možete dodati i rižu za razvoj osjetila dodira i sve što vam se još učini zgodnim za tu svrhu.

Razvoj govora i usvajanje matematičkih pojmova

U fokusiranijoj igri, plastelin se može koristiti kao fantastičan način vježbanja rada sa slovima i brojevima. Djeca mogu oblikovati slova abecede, napisati vlastito ime, izraditi brojeve, oblikovati 2D i 3D oblike, uspoređivati duljine,debljine,težine, brojati izvaljane kuglice,sortirati ih po zadanim kriterijima i još mnogo toga.

Spoznajni razvoj

Jeste li znali da plastelin možete izraditi i sami,sa sastojcima koje sigurno imate kući (brašno,ulje,prehrambene boje…)?
Izrada plastelina zajedno s djetetom može dovesti do mnogih novih spoznaja i vještina. Dijete će rukama istraživati i promatrati promjenjivo stanje materijala i biti ispunjeno čudom dok se zdjelica nepovezanih sastojaka spaja u oblik ljepljive, a zatim glatke i mekane kuglice plastelina. Te stvari često uzimamo zdravo za gotovo, ali u očima i rukama djeteta to je poprilična transformacija!

Ukoliko ste sada dobili želju za zajedničku igru s vašim djetetom uz plastelin,koji biste radije kupili nego izradili, u našoj ponudi možete pronači nekoliko različitih pakiranja i kombinacija boja prekrasno mekanog Djeco plastelina.