Savjeti

Dječja soba – mjesto nastajanja šarenih, čarobnih i sretnih trenutaka

Vaša je bebica narsla i vrijeme je da vaše dijete dobije svoju dječju sobu. Sada kada je svjesnije svog okruženja, možete se više zabaviti samim uređenjem sobe. Istraživanje ideja o dječjoj sobi pomaže potaknuti vašu maštu i stvoriti prostor koji je baš za vašeg mališana.

Kada govorimo o maloj djeci, sve je u tome da soba bude vizualno privlačna i sigurna. Vaše dijete još uvijek uči što je sigurno, a što ne, pa trebate uključiti puno čvrstih, sigurnih komada namještaja i mekanih dodataka.
Dodavanje funkcionalnih područja u kojima se vaše dijete može igrati, stvarati, listati slikovnice i opustiti se je također važno. To čini sobu posebnom i potiče njihov rast.

Također bi bilo korisno razmišljati o tome kako dizajn večih komada namještaja može rasti s vašim malim djetetom kroz djetinjstvo jer je to zasigurno dobra investicija.
Boje koje odgovaraju različitim temama olakšavaju preuređenje kada vi ili vaše dijete poželite drugačiji dizajn sobe.

 

Odaberite temu

Tema dodaje zabavan zaokret u dječjoj sobi. To je idealan način da se bavite nekim od omiljenih stvari i interesa vašeg mališana. Teme vam također pomažu da odaberete sve elemente dizajna za spavaću sobu. Lakše je odabrati posteljinu, ukrase i druge stvari za dječju sobu kada imate temu.

Možete odabrati klasične teme dječje sobe, kao što su životinje iz zoološkog vrta, pirati ili bajke.
Druga opcija je općenitija tema, kao što su oblici, točkice ili slova. Još uvijek imate središnju ideju u cijelom dizajnu, ali to nije pretjerana tema. Opći pristup temi također omogućuje da soba raste s vašim djetetom.
Lakše je nadopunjavati dekor sobe ako koristite opću temu s točkicama ili slovima nego ako dizajn potpuno stilizirate oko jedne klasične teme.

Odaberite boje

Sada kada imate na umu temu, možete odabrati boje koje će se slagati s njom. Neke se teme prirodno podudaraju s određenim bojama. Tema oceana dobro funkcionira s plavom i zelenom.Ako već imate ukrase koji idu uz temu, izvucite boje iz tih komada.

U našoj ponudi možete pronaći dekoracije koje će zasigurno uljepšati svaku dječju sobu.

Svjetlije boje čine prostor svjetlijim i većim. Odabir svjetlije neutralne nijanse za glavnu boju daje prostoriji svestraniji izgled. Svakako uključite svjetlije boje u dječju sobu.
Držite se dvije ili tri boje u sobi.

Ako je vaše dijete dovoljno veliko da ima omiljenu boju, provjerite možete li je ukomponorati u dizajn sobe kako biste je učinili privlačnijom.

Odlučite se za krevet

Premještanje vašeg mališana iz krevetića u krevet jedan je vrlo uzbudljivih trenutaka. Odlučivanje kada napraviti ovaj potez uvelike ovisi o spremnosti vašeg mališana. Prelazak se obično događa negdje oko treće godine ali možete pričekati dok vaše dijete ne bude spremno.

Uvijek možete promjeniti izgled sobe u dizajn koji je prilagođeniji večoj djeci iako još uvijek koristite dječji krevetić. Kada vaš mališan bude spreman za prijelaz, možete jednostavno tada preurediti i taj dio sobe.

Odabir novog kreveta za sobu vašeg mališana zahtijeva mješavinu sigurnosnih razmatranja i stila. Mnogi roditelji počinju s manjim dječjim krevetom, koji koristi madrac za krevetić. Ovi su kreveti obično nisko prizemljeni tako da se vaše dijete može sigurno penjati i izlaziti. Manja veličina čini da se mališani osjećaju ugodnije i sigurnije tijekom prijelaza. Također možete prijeći izravno na običan krevet ako ne želite trošiti novac na dječji krevetić koji se neće dugo koristiti. Ako odaberete veći krevet, odaberite onaj koji je nisko prizemljen.

Pobrinite se da vaše dijete može samostalno ulaziti i izlaziti iz kreveta. Dodavanje zaštitnih ograda također pruža sigurnost vašem mališanu dok spava.

Dodajte kutak za čitanje

Dječja soba može potaknuti učenje na temelju elemenata dizajna koje koristite. Ideje za edukativni dizajn pomažu vašem djetetu da razvije vještine i uspostavi veze o svijetu.

Jedan od načina da to učinite je kutak za čitanje. Čitanje s djetetom pomaže u razvoju mozga, osobito u ranim godinama. Također pomaže kod jezika, emocija, mašte i povezivanja. Postavljanje namjenskog mjesta za čitanje olakšava vam da podijelite dobru knjigu sa svojim malim djetetom. Također potiče vaše dijete da samostalno istražuje knjige. Ako za spremanje knjiga odaberete samostojeću policu za knjige, pričvrstite je na zid kako se ne bi prevrnula na vaše dijete.

Uključite mjesto za sjedenje s djetetom i čitanje zajedno. Pobrinite se da kutak za čitanje ima dovoljno prirodnog ili umjetnog svjetla. Obilno osvjetljenje omogućuje čitanje bez naprezanja očiju. U našoj ponudi možete pronaći svjetiljke koje će se izvrsno uklopiti u ovaj kutak sobe.

Dodajte umjetnički kutak

Drugi način za poticanje kreativnosti i učenja je dodavanje umjetničkog prostora u sobu vašeg mališana.

Stol veličine prilagođene djetetu čini dobru osnovu za to područje. Stol može poslužiti i za druge aktivnosti kao što su igranje s igračkama ili građenje kockicama. Pazite na potrepštine za umjetničko izražavanje jer mogu postati opasnost od gušenja ili mogu na kraju napraviti veliki nered kada niste u blizini.

Nemojte zaboraviti uključiti mjesto za izlaganje umjetničkih djela vašeg mališana. Okviri na zidu u koje stavljate dječje radove mogu biti neka od opcija.
U našoj ponudi pronaći ćete pregršt materijala za vaše malene kreativce uz koje će moći stvarati svoje radove.

Postavite kućicu

Kućice za igru ​​dodaju čaroban osjećaj dječjoj sobi. Daju vašem mališanu prosor za opuštanje ali i igru. Kućice su također izvrsni za poticanje maštovite igre i igre pretvaranja.

Slična opcija je postaviti baldahin u sobi. Vise sa stropa i spuštaju se sa njega dajući prostoru sanjivi izgled. Baldahin je zabavan dodatak kutku za čitanje ili dijelu sobe namjenjenome za igru.
Izbjegavajte ga stavljati preko kreveta malog djeteta, jer bi se mala djeca mogla omotati u baldahini dok spavaju.

Dodajte dodatni čaroban dodir kućici ili baldahinu s lampicama. Pričvrstite lampice unutar kućice kako biste stvorili efekt zvjezdanog neba.
Nekoliko kućica možete pronaći i u našoj ponudi.

Dodajte interaktivne igračke

Neka vaše dijete bude angažirano i uzbuđeno kada provodi vrijeme u sobi. To ćete postići dodavanjem nekih interaktivnih elemenata.

Kuhinjica sa loncima, voćem,povrćem, didaktičke igračke, kućice za lutke, igračke za poticanje mašte te igračke za igru uloga izvrsne su za to.
Svakako provjerite i našu ponudu igračaka gdje ih možete pronaći.

Dodajte udobno mjesto za sjedenje

Vašem mališanu je potrebno ugodno mjesto za odmor dok se opušta u sobi. Udobne fotelje za djecu i mekani elementi na podu savršeni su način za to. Podni jastuci dodaju još više udobnosti za sjedenje. Uključite mješavinu opcija za sjedenje u uređenje sobe za veću udobnost.

Dodajte podlogu za igru

Podloga za igru dodaje dekorativni štih dječjoj sobi ali i nudi vašim mališanima ugodno i sigurno mjesto za igru. Pri odabiru podloge za igru vodite se time da je ona maksimalno sigurna za djecu, jednostavna za čišćenje i praktična za korištenje.
Odaberite onu koja osim gore navedenog odgovara i bojama i temi dječje sobe vašeg djeteta.
U našoj ponudi imamo upravo takve podloge, provjerite u kojim sve bojama i dimenzijama.

Uz ove savjete i toliko vizualnih ideja za uređenje dječje sobe na internetu, možete jednostavno pronaći opciju koja odgovara vašem proračunu i stilu. Počevši s temom i odabirom dječjeg namještaja koji će odgovarati temi, možete stvoriti prostor koji će oduševiti vašu djecu i u kojem ćete zajedno stvarati pregršt lijepih uspomena.