Savjeti

Plišane igračke i njihova dobrobit za djecu

Dijete od tri mjeseca počinje primjećivati ​​više stvari oko sebe. Njega i promatranje lica roditelja prestaju im biti primarna aktivnost, te počinju obraćati pažnju na predmete oko sebe i zvukove, npr. šuškave elemente igračaka.

Sigurne mekane igračke
S tri mjeseca svojoj bebi možete ponuditi različite igračke koje su primjerene njihovoj dobi i potpuno sigurne. Mekana igračka za dojenče ne bi smjela sadržavati male elemente (npr. oči s gumbima), ne bi trebala biti ni premala ni prevelika,već zgodna i lagana za hvatanje. Vaša će beba svakim novim mjesecom sve bolje hvatati stvari rukama, povlačiti ih bliže, grliti ili prebacivati iz ruke u ruku.

Mekana igračkica koji miriše na mamu
Ima dojenčadi koja se za određenu igračku vežu vrlo rano, u prvih šest mjeseci života, i vole je imati uvijek u svojoj blizini. To mnogo ovisi o mirisu igračke. Omiljena igračka obično jako miriše na mamu. Njuh dojenčadi je vrlo osjetljiv i neće zamijeniti miris svoje majke ni za što drugo. Ako mama često drži igračku ili je drži u blizini svoje odjeće, tkanina od koje je igračka napravljena dobiva miris mlijeka, maženja, sigurnosti i ljubavi.

Mekani prijatelj za spavanje
Iako ih imaju više, djeca najčešće razviju naklonost prema jednoj plišanoj igrački. Dojenče se navikne na činjenicu da je tijekom sna, danju ili noću, u njegovoj blizini uvijek isto mekano stvorenje.

Jednogodišnjaku, voljena igračka postaje sigurni prijatelj na prvim, samostalnim putovanjima u nepoznato. Najdraža plišana igračka pomaže kada djetetu nedostaju roditelji, kada je ostavljeno na čuvanje s bakom ili dadiljom. I u tome zaista nema ništa loše. Mekana igračka pomaže djeci olakšati taj
period odvojenosti od roditelja.

Zauvijek zajedno
Mekana igračka pomoći će razviti potrebu dvogodišnjaka za brigom o nekom važnom, malom i bespomoćnom. U toj fazi igračka često putuje u dječjim kolicima ili je ušuškana u dekicu, hranjena ili presvučena. Dijete se može tako igrati sa svojim voljenim plišancem, ali često će mu u toj dobi trebati i lutka. U njihovom svijetu igračke imaju različite uloge i funkcije. Lutka ovisi o njima i o njoj se treba brinuti, poput djeteta.Plišana igračka je prijatelj, pratilac i izvor sigurnosti.

Jedna ili jedna od mnogih?
Ne vežu se sva djeca za svoje mekane igračke. Neke bebe izaberu određenu plišanu igračku nedugo nakon rođenja, i ona ih prati tijekom dojenačke dobi, vrtića i škole. Međutim, također nije ništa čudno kada dijete nema tu jednu voljenu igračku. Možda imaju desetke najdražih plišanaca. Ono što je važno je da dijete zna da je igračka njegova, može se brinuti o njoj kako želi i ponijeti je sa sobom kad i kamo god želi.

Što još trebate znati o mekanim igračkama?
Ne perite ih prečesto. Njihova moć leži u njihovom mirisu – voljeni plišanac miriše na roditelje, dom, sigurnost.
Također biste trebali paziti na njih – gubitak voljene plišane igračke može uzrokovati veliki stres! Kad primjete da se dijete počinje vezati za određenu igračku, neki roditelji kupuju još jednu,identičnu igračkicu, smanjujući time rizik od traume ako voljena igračka jednog dana nestane.
Dijete ima pravo voljeti igračku koja se njegovim roditeljima i ne sviđa toliko. Spol nije bitan pri odabiru igračaka.
Nikada, nikada, svom djetetu ne oduzimajte najdražu,plišanu igračku. Štoviše, nikada se nemojte smijati niti ismijavati djetetovu privrženost njegovoj voljenoj plišanoj igrački, čak i ako mislite da je taj osjećaj prejak. Emocije djeteta zahtijevaju bezuvjetno prihvaćanje i poštovanje.

U Babyroom ponudi možete pronaći mekanu igračkicu za vaše dijete. Uđite u njihov svijet i odaberite onu koja bi vaše dijete najviše razveselila.