Savjeti

Kako stvari koje radite svaki dan utječu na vaše dijete

Svaki dan brinete o svom djetetu, nadajući se da će izrasti u zdravu i sretnu osobu. Iako se u ovom trenutku može činiti da se briga o djeci sastoji od monotonih i običnih aktivnosti koje morate obavljati, jednog dana ćete vidjeti koliko je vaš trud bio presudan. Roditeljstvo je lako samo u reklamama. Stvarnost je, kao što svi znamo, drugačija. Pospani ste, bole vas leđa i teško je bilo što planirati. Ponekad osjećate da samo hranite, presvlačite i nosite svoje dijete. Naravno, ima onih lijepih, dirljivih, trenutaka, ali ima i monotonije i iscrpljenosti. Zato je vrijedno podsjetiti zašto su sve te svakodnevne aktivnosti njege toliko važne. Što znače i što zapravo daju bebi. Možda će vam biti lakše kada shvatite da:

Reagirajući na plač,pružate osjećaj sigurnosti svom djetetu
Psihologija pruža dovoljno dokaza da roditelj, koji reagira na plač i potrebe svog djeteta, osigurava njegov dobar emocionalni početak u životu. Djeca čiji su smireni i odgovorni roditelji uvijek u blizini, razvijaju siguran stil privrženosti, koji je osnova za stvaranje važnih odnosa u životu, za vlastitu vrijednost i za mentalno zdravlje.
Ako vaše dijete često plače, ne želi se smiriti u krevetu, želi biti uvijek blizu vas (nošeno, maženo, dojeno), vaše razumijevanje i odgovarajuća reakcija na njihov plač su za njega neprocjenjivi. To će im u budućnosti pomoći da shvate da se unatoč njihovoj osjetljivosti mogu nositi s različitim problemima koje im život postavlja. Reagirajući na njihov plač, maženjem, nošenjem i pružanjem njege i osjećaja sigurnosti, ne razmazujete ih, naprotiv, jačate ih, izgrađujete njihovu unutarnju snagu i otpor.

San je važan za razvoj mozga
Miran san izuzetno je važan za dječji živčani sustav. Mozak dojenčeta radi drugačije od mozga odrasle osobe, a razlikuje se i njihov san. Odrasla osoba treba dugo spavati preko noći, dok bebe trebaju drijemati tijekom dana i kraće spavanje noću, prekinuto dojenjem. Međutim, san je vitalan za mozak kako bi se mogao razvijati, regenerirati i organizirati informacije koje stalno apsorbira. Štoviše, redoviti ritam spavanja i drijemanja određuje dnevni ritam i čini da se dijete osjeća sigurnim.

Šetnje povećavaju imunitet bebe
Iako svakodnevne šetnje mogu biti zamorne, zahvaljujući njima imunološki sustav bebe navikava se na temperaturne promjene, a svježi zrak i UV zrake (koje koži omogućuju proizvodnju dodatne doze vitamina D) dodatno ju jačaju. Čestim hodanjem oboje se naviknete na boravak vani, aktivno provodite vrijeme i istražujete svijet oko sebe.

Dobrobiti dojenja
Bilo da dojite ili podržavate svog partnera koji doji, oba roditelja imaju što učiniti u tom pogledu. Zapamtite da dojenje ne znači samo njegovati dijete i graditi njegovo zdravlje sada. Majčino mlijeko sadrži biološki aktivne stanice, hormone, enzime, najbolje bjelančevine, masti i ugljikohidrate koji zajedno utječu na djetetov nutritivni program. Zahvaljujući tome, u budućnosti će metabolizam vaše bebe biti bolji. Prirodna prehrana štiti od bolesti, potiće razvoj mozga te štiti od alergija. Sisanje je također važan dio dojenja, ponajviše za razvoja govora vaše bebe.

Igranje je dobro za razvoj motorike
Za vas mahanje zvečkom ili kotrljanje loptice nije ništa posebno, ali za motorički sustav dojenčadi to je iznimno važno. Upravo tijekom slobodnih aktivnosti na tvrdoj podlozi bebe vježbaju koordinaciju i preciznost, a svaki put kada pokušaju posegnuti za igračkom ili se okrenuti prema vama razvijaju vještine koje će im trebati za puzanje, sjedenje i na kraju hodanje. Aktivnosti na podu osnova su za dobar razvoj motoričkih sposobnosti.

       Nošenje i ljuljanje razvijaju ravnotežu
Kada nosite dijete u naručju ili ergonomskoj nosiljci, trenirate dio njegova živčanog sustava odgovornog za ravnotežu te planiranje i koordinaciju pokreta. Štoviše, kada hodate s njim, dijete iako je u vašim rukama i dalje mora uravnotežiti svoje tijelo, prilagoditi se promjenama položaja, što podupire razvoj mišića i živčanog sustava.

Masaže grade mapu tijela
Meki, topli dodir tijekom masaže pomaže djeci integrirati osjete iz različitih dijelova tijela. To ne mora biti profesionalna masaža koja slijedi stroga pravila. Dovoljno je zagrijati malo ulja u dlanovima pa ga sigurnim, nježnim, dugim i mirnim pokretima utrljati u tijelo. Pravite krugove ili polukrugove i kontrolirajte djetetove reakcije, provjeravajući što voli, a što ne. Ova aktivnost brine o koži, podržava razvoj živčanog sustava, bebin mozak gradi kartu svog tijela i, ne manje važno, prilika je za maženje i bliskost.

Vaš govor potiće razvoj govora vaše bebe
Kada mijenjate bebi pelenu ili odjeću, gledate je u oči, smiješite se, pričate. Ne razumiju vaše složene rečenice, ali nauče jednu vrlo važnu stvar – činjenicu da mogu komunicirati, da je razgovor s roditeljima lijep i da različiti zvukovi tvore neku vrstu melodije. Tako se razvijaju njihove kognitivne vještine, sluh i društvene reakcije. Djeca, čiji roditelji razgovaraju s njima, brže razvijaju govor i više razumiju.

Ovo je samo nekoliko načina na koje pridonosite razvoju svoje bebe. Svaki dan ga podržavate na milijun načina. Zapamtite to i cijenite ono što radite.